Медицински център Доверие СБТ

Профилактични прегледи за служители

РЕГИСТРАЦИЯ

FacebookTwitterGoogle Plus

Регистратура: 02 /4036 800   0882 215212

BG EN

Актуално

Генитален херпес

Генитални херпесиГениталният херпес е вирусно заболяване, което се предава по полов път и протича с образуването на кожата, полулигавиците и лигавиците на половите органи с болезнени мехурчета, които впоследствие се пукат.

Херпесните инфекции при човека се причиняват от ДНК вируси от сем. Херпесвириде – тип I и тип II. Локализацията по половите органи се причинява в 80% от случаите от серотип-2 и в 20 % от случаите – от серотип-1. По време на първичното заразяване вирусът засяга локалните неврони, достигайки до дорзалните ганглии, където може да остане за дълго време в спящо състояние, като в този латентен стадии е неоткриваем.

Проучванията показват, че в 20 % -30% от сексуално активните хора в репродуктивна възраст са инфектирани с генитален херпес, като 10% от тях са с клинично изявено заболяване. Заразяването става от здрави вирусоносители, като пътищата на предаване са свързани със сексуален, анален и орогенитален контакт. Посочва се, че придобитият херпес по време на бременност е 2 % от бременните.

След инкубационният период от 2-20 дни заболяването се изявява като първична, рецидивираща и субклинична форма на инфекцията.

Прочети още...

Щитовидна жлеза

Щитовидна жлезаЩитовидната патология е широко разпространена сред населението. Промените във функцията й могат да бъдат от различен характер и се проявяват с различна симптоматика. Засегнати са всички възрасти.

Лечението е строго специфично и изисква прецизна и регулярна колаборация между ендокринолога и пациента.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да възникнат в резултат на различни причини – изхождащи от самия организъм /автоимунни процеси/ или причинени от въздействия на външната среда.

Могат условно да се разделят на:

1. Заболявания, протичащи с повишена функция на щитовидната жлеза /тиреотоксиноза/. Характеризират се с образуване на голямо количество щитовидни хормони. Те могат да се дължат на автоимунни, възпалителни, туморни процеси или на повишен прием на щитовидни хормони, йод или йодосъдържащи медикаменти.

2. Хипотиреоидизъм – състояние, характеризиращо се с намалена функция на щитовидната жлеза. Отново причина за това състояние са различни автоимунни, деструктивни, оперативни процеси, вродена липса или дисфункция на щитовидната жлеза. Специфично заболяване на щитовидната жлеза, сравнително често срещано, е подострият тиреоидит. Протича в две фази:

Прочети още...

Затлъстяване и бременност

Затлъстяване и бременностВ последните десетилетия се наблюдава увеличаване на броя на жените в репродуктивна възраст, които са с наднормено тегло или със затлъстяване. Тези жени показват повишен риск за развитие на инсулинова резистентност в сравнение с жените с нормално тегло. Комбинацията от затлъстяване и намалена инсулинова резистентност представлява дълготраен рисков фактор за развитие на метаболитен синдром и захарен диабет по време на бременност, прееклампсия, както и за раждане на плод с наднормено тегло. Бременността е метаболитен е метаболитен стрес и рисков фактор за развитие на метаболитен стрес в бъдеще.

- Негативни ефекти на затлъстяването при майката

Жените със затлъстяване и инсулинова резистентност са с повишен риск за развитие на артериална хипертония, метаболитни нарушения и възпаления по време на бременност. Въпреки че нарушенията намаляват или отзвучават след раждането, тези жени с голяма вероятност могат да развият метаболитен синдром на по-късен етап. Рискът е по-голям, ако жените поддържат повишеното тегло и след раждането.

 

Прочети още...

Оценка на нивото на стрес при жени с репродуктивни нарушения

Оценка на нивото на стрес при жени с репродуктивни нарушения Съществуват многобройни дефиниции на стреса. Той се манифестира като физическо, психическо или социално нарушение при индивиди, неспособни да се справят с по-високи очаквания или изисквания. Поставен под въздействията на външни фактори, организмът се опитва да се адаптира към особените условия и това поражда реакция, обозначавана като алармена, или наречена още от Ханс Селие – „стресова реакция“. Сам по себе си стресът е нормална реакция на организма, която му помага да се адаптира към промените. Стресът в нашия живот е неизбежен. Той е нормален спътник в ежедневието ни и е строго индивидуално преживяване. Проявява се в разнообразни форми и засяга различни възрастови и социални групи. Най-застрашени са младите хора, които живеят интензивно. Неконтролируемият, непреодолим и постоянен стрес може да доведе до тревожност, депресия, имунна супресия, кардиоваскуларни или репродуктивни нарушения.

Най-честите ендокринни нарушения в репродукцията при жени се дължат на синдрома на поликистозните яйчници, хиперпролактинемия и тиреоидна дисфункция.

 

Прочети още...