Ползите от храните според техния цвят
Знаете ли, че цветът на храната, която ядем, въздейства върху емоционалното и физическото ни състояние? Запознайте се с това как влияят цветовете на храните върху общото ни състояние.
Червен
Червеното буквално излъчва топлина, стимулира централната нервна система и нормализира работата на сърдечно-съдовата. Те са богати на минерали и протеини, затова увеличават нашата жизненост. Към тази цветова група се отнасят ябълки, вишни, малини, ягоди, червено грозде, цвекло, домати, червен боб, червени чушки. Червените люти чушки загряват и увеличават притока на кръв, а също така помагат за отпускането на мускулите на цялото тяло.
Оранжев
Смята се, че продуктите с топли цветове като портокали, мандарини, кайсии, манго, моркови, тиква, райска ябълка подобряват сексуалното влечение и цвета на кожата, действат благоприятно при заболявания на бронхите и белодробната система.
Зелен
Зеленият цвят е символ на началото, на природата, носи баланс, хармония, свобода. Помага за концентрацията, нормализира работата на сърдечно-съдовата система, помага при аритмия, главоболие и стабилизира кръвното налягане. Продукти със зелен цвят: круши, зелени ябълки, зеле, аспержи, артишок, авокадо, маруля, краставици и др.
Син
Ако сте имали напрегнат ден, или имате проблеми със съня, наблегнете на продукти със син цвят като грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора - те премахват напрежението и успокояват нервите.
Лилав
Това е цветът на творческите натури, той нормализира съня и увеличава творческия потенциал. Патладжани, къпини и всякакви други продукти с лилави багри помагат да се справим с депресията.
Жълт
Продуктите с този цвят като лимони,жълти чушки, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък действат тонизиращо, зареждат с енергия, действат благоприятно върху зрението и нормализират съня. Жълтите плодове изобилстват от биологично активни вещества флавоноиди, които са отлични съюзници в борбата за запазване на младостта на лицето и стройната фигура. Идеални са, ако искате да засилите метаболизма си, ако сте активен спортист или пък навлизате в менопауза. Плодовете и зеленчуците в тази гама също така съдържат редица антиоксиданти като витамин С, намаляват риска от рак, заздравяват сърцето и имунната система.
Бял
Белите храни са група, към която трябва да се отнасяме с малко повече внимание и не бива да се прекалява с тяхната консумация. Тук попадат прясното и киселото мляко, изварата и другите млечни продукти, а те имат редица лечебни свойства, подпомагат тялото при осигуряването и складирането на енергия.