Медицински център Доверие СБТ

Профилактични прегледи за служители

РЕГИСТРАЦИЯ

FacebookTwitterGoogle Plus

Регистратура: 02 /4036 800   0882 215212

BG EN

Ларингеална кашлица

Ларингеална кашлицаЛарингеална кашлица
Обект на нашето изложение са пациенти, които кашлят от дълго време - месеци и години без видима причина в белия дроб и бронхите. Във входа на ларинкса се намират чувствителни рецептори, при дразнене, на които се получава кашличен акт. При по силно дразнене може да се получи и спазъм на ларинкса. Рефлекса на тази сензорна зона е за своевременна реакция за защита на дихателните пътища от попадане на храна, течности др.

 

Тази сензорна зона се намира главно на ръба на епиглотиса, ареепиглотичните гънки, аретеноидните хрущяли.

При патологични състояния като  хроничен хипофарингит, омега епиглотис, уголеменаезична сливица ,кисти восновата на езика, свръх увеличена чувствителност на сензорната зона и др., болният се оплаква от хронична суха кашлица с / или без ларингоспазъм, който може да варира от лек до създаващ страх от задушаване.

 

Обикновено отключващ момент е приемане на дразнещи храни, напитки, прах, рязка промяна на температурата. Болните нямат храчки, но имат усещанеза секрет или за чуждо тяло в гърлото. Обикновено оплакванията не се повлияват от класическо медикаментозно лечение.

 

Лечение на ларингеална кашлица

В повечето случаи повлияването е чрез локално намазване на сензорната зона със специална медикаментозна микстурана няколко сеанса.

При стриктно изпълнение на лечението болните се повлияват благоприятно, почти  без рецидив.

 

Д-р Л. Хаджи, Специалист УНГ в Медицински център Доверие СБТ

Share