Медицински център Доверие СБТ

Профилактични прегледи за служители

РЕГИСТРАЦИЯ

FacebookTwitterGoogle Plus

Регистратура: 02 /4036 800   0882 215212

BG EN

Носни клапи и затруднено носно дишане

Носни клапи и затруднено носно дишанеНосни клапи и затруднено носно дишане
Носът е началната част на дихателната система. Преминавайки през него въздухът се затопля, овлажнява и филтрира от механични частици и микроби. Носната лигавица е богато кръвоснабдена, с много добра защита срещу микроби, има специфичен релеф, който създава циклонно движение на вдишания въздух за осигуряване на по- тесен контакт с лигавицата.

 

Входът на носната кухина започва с хрущялен скелет, който се състои от аларния, триъгълния и четириъгълния хрущял. Последните два хрущяла създават образувание наричано носна клапа, която създава съпротивление на вдишания въздух с цел да не нахлува наведнъж голям обем въздух, който не може да бъде обработен от лигавицата.

Това стеснение в нормално състояние  има физиологична функция, но при някои индивиди стеснението е по-изразено и болните имат затруднено носно дишане . Страданието може да варира от по-лека степен, явяващо се само при физическо усилие, до затруднено дишане и в покой. Болните са принудени да дишат през устата. Такива пациенти обикновено страдат и по време на сън, и имат често хъркане в различна степен.

 

Болният сам може да установи проблема с лек натиск върху гърба на носа, 1 см над върха, което води до облекчение на носното дишане.

Лечението на това страдание е оперативно. Извършва се под местна анестезия. Болните остават за наблюдение около един час след интервенцията. Резултатите обикновено са отлични поради леката и атравматична оперативна намеса.
Не се наблюдават козметични или здравословни усложнения.

 

 Най-чести други причини за затруднено носно дишане са:

  • крива носна преграда
  • алергичен и вазомоторен ринит и синуит
  • полипи в носа
  • хипертрофичен ринит
  • преден сух ринит с образуване на сухи кори във входа на носа
  • и други по редки причини

 

Д-р Л. Хаджи, Специалист УНГ в Медицински център Доверие СБТ

Share