Медицински център Доверие СБТ

Профилактични прегледи за служители

РЕГИСТРАЦИЯ

FacebookTwitterGoogle Plus

Регистратура: 02 /4036 800   0882 215212

BG EN

Как да се грижим за кожата и косата си през зимата

Грижа за кожата и косата през зиматаСтуденият зимен въздух може да се отрази негативно на вашата кожа и коса.Ще ви предложим няколко стъпки как да се грижите за тях през най-студените месеци на годината.Те не само ще ги поддържат красиви, но и ще предотвратят тяхното преждевременно стареене.

 

Стъпка 1. Облечете се от горе до долу.Инвестирайте в топъл чифт ръкавици за да предпазите ръцете си от изсушаване и белене.Препоръчително е те да бъдат водоустойчиви за да не пропускат влага, когато докосвате снега.Не забравяйте да носите шапка, която да пази главата и косата топли.Прекалено излагане на студени температури може да направи косата ви крехка и суха и податлива на увреждане.Освен това носете и шал, който да защитава кожата на врата и гърдите.

 

 

Стъпка 2. Когато сте у дома – обличайте се топло, но не горещо.Ако външната и вътрешната температура са с голяма разлика, това може да подразни кожата и дори да причини спукване на капиляри от температурен шок.Когато се разхождане из къщи носете пантофи или топли чорапи за да предпазите от изстиване краката си, което може да причини посиняване, което кара пръстите ви да набъбват, а кожата ви може да се възпали и да причини трайни следи.

Същото важи и когато се къпете.Горещия душ може да причини дразнене на кожата ако времето навън е студено.Освен това той премахва естествената влага по кожата и косата.За това намалете температурата в нормални граници.

 

Стъпка 3. Съобразявайте продуктите за грижа за косата спрямо промените във времето.Има редица шампоани, които поддържат косата ви силна и здрава през зимата.Косата отслабва и става чуплива и суха през зимата, но с правилната грижа, може да намалите този ефект.Търсете шампоани и други продукти, които имат за цел да предпазят и лекуват косата ви, които я овлажняват допълнително и са съобразени с нейния тип.Също така, добра идея е да опитате овлажняващи процедури няколко пъти в месеца.

 

Стъпка 4. Както косата ви, така и грижата за кожата ви трябва да бъде съобразена с условията.Кожата изсъхва при ниски температури, особено, когато времето е ветровито, защото вятъра отнема по-бързо естествената влага на кожата ви.Пробвайте използването на по силен овлажнител съобразен с типа на вашата кожа.Овлажнявайте кожата всяка сутрин, особено когато излизате за да предпазите кожата от изсушаване.Преди лягане измийте лицето си за да премахнете грим и замърсители, които могат да подразнят кожата ви, след което нанесете овлажнител.Няколко пъти в седмицата използвайте лек ексфолиант за премахване на изсъхнала кожа.

Освен грижата за косата и кожата не забравяйте да използвате масло с което да овлажнявате и кожата на тялото.

Врата и гърдите имат нужда от същото ниво на грижа като кожата на лицето, понеже те също биват често излагани на студа.

 

Стъпка 5. Отделете специално внимание на устните си, за да ги предпазите от напукване.Нанесете овлажняващ балсам,  докато правите останалата грижа за лицето си.Освен това, когато излизате нанесете вазелинов гел, който създава защитен слой между устните и студения въздух.

Допълнително може да изтърквате мъртвата кожа.Правете това след нанасянето на достатъчно количество вазелин, след което търкайте със захар или мека четка за зъби.Използвайте кръгообразни движения след което изплакнете и нанесете балсам.Бъдете нежни и внимателни за да не нараните фината кожа.

 

Стъпка 6. Нанесете качествен крем за ръце през деня и при необходимост.Тази стъпка е особено важни при положение, че не носите ръкавици.За да поддържате ръцете меки и в добро състояние, нанесете овлажнител за кожа на ръцете си сутрин и следобед, както и всеки път когато миете ръцете си.

След измиване ги подсушете добре, иначе те ще бъдат уязвими към изсъхване.

 

Стъпка 7. Яжте балансирано и бъдете хидратирани.Здравословната диета е най-добрия начин да поддържате вашата коса и кожа в добър вид.Също така важна е и употребата на достатъчно вода за да бъдат те и хидратирани отвътре.При затруднения в поддържането на такава диета може да приемате допълнителни витамини и добавки, но имайте предвид, че те не са заместител на здравословното хранене.

Share